Als je op leeftijd bent wil je natuurlijk een goed leven. Maar wie bepaalt wat goed is en wie zorgt ervoor? Jijzelf, familie, buren, vrienden, ‘de zorg’? We hebben een zorgsysteem dat veel kan. Maar dat werkt niet altijd goed. En lang niet voor iedereen.
Een zorg voor later bestaat uit twee ontroerende en prikkelende verhalen over zorgen voor ouderen in onze diverse, snel veranderende samenleving, die in het najaar van 2021 te zien was in de theaters. De monoloog Yemma – naar het bekroonde boek van Mohammed Benzakour – schetst een poëtisch beeld van een zoon van een Marokkaanse moeder. Na het herseninfarct van zijn ‘yemma’ raakt hij verloren in het doolhof van Nederlandse ziekenhuizen, therapeuten en zorginstellingen die niet berekend zijn op patiënten zoals zij.
Naast de toneelbewerking van Yemma werd ook de hoopvolle documentaire Voyage en sol majeur vertoond. In deze docu gaan filmmaker Georgi Lazarevski en zijn grootvader samen op reis. Zijn opa droomde zijn hele leven al over een reis naar Marokko. Door de jaren heeft hij die tot in de puntjes voorbereid en op zijn 91ste is het eindelijk zover. Het resultaat is een bitter-zoete ‘roadmovie’ vol muziek en emotie, die uiteindelijk de vraag stelt: hoe kijken wij naar ouderen en ouder worden?
Een zorg voor later is een productie van Wat we doen. Theaterorganisatie Wat we doen biedt uitdagende projecten om het met mensen te hebben over de wereld om ons heen. Om een gesprek te starten over en je te verdiepen in actuele maatschappelijke dilemma’s. Vaak doen ze dat met theater, maar het kan ook met podcasts, stand up comedy en lezingen. Ze zoeken de vormen die passen bij onze onderwerpen én het publiek.